söndag, augusti 26, 2007

En trevlig resa med vissa dramatiska inslag

Så i fredags åkte vi till Stockholm och klev på båten till Riga. Vi parkerade i ett inhägnat område och gick genom passkontrollen. De kollade lite extra på Boll som ju har ändrat sig en del sedan bilden i passet togs. Men vi fick gå ombord utan några problem. På något sätt hade vi nog inbillat oss att båten skulle vara större och lyxigare än vad den var. Men ölen och vinet var gott och maten helt okej. Det var trevligt att resa tillsammans med de andra och senare på kvällen dansade vi så svetten rann, mest barnen och jag och Erk.

På morgonen när vi skulle kliva av så fick vi ingen bra information. Folk vimsade omkring och det gick rykten om att vi skulle gå av på bildäck. Vi fick stå länge i kö i trapporna innan vi lyckades komma ner dit och sen fick vi kryssa mellan bilarna för att komma ut. Mycket konstigt och förvirrande.

Men det var kul att se Riga. Vi gick på en stor marknad med saluhallar och många små stånd och bodar. Vi hoppade på en trådbuss för att komma dit och jag försökte göra mig förstådd med kvinnan som körde men vi pratade inte samma språk och handviftningarna räckte inte till. I vilket fall som helst så kom vi exakt dit vi skulle trots att jag fick för mig att hon menade att vi inte skulle åka med henne.

Det var heller inte så lätt att beställa mat och dricka men det är ganska så kul och lite spännande att prova sig fram och se vad man får. Ölen var billig, nio kronor för en stor stark. Kvinnor som jobbade på marknaden kom in på ölhaket och beställde supar, huttade i sig dem och gick tillbaks till jobbet. Vi handlade inte så mycket, lite choklad och lite annat smått bara. Och precis nu kom jag på att jag glömde bort att handla godis till Linda som hon hade beställt. Sorry Linda, minnet sviker tydligen. Vi gick en sväng i gamla staden också och jag tog lite bilder som jag lägger in sen.

Tillbaka på båten så åt vi och sedan tog vi ett dopp i poolen där vågorna gick höga. Så gjorde det även i havet. Vi dansade igen på fötter som var trötta efter mycket gående i Riga. Sedan gick vi och lade oss. Jag somnade men vaknade igen av att det gungade massor. Och värre blev det. Det gungade och slog i båten och det knakade och gnisslade. Båten var ju som sagt inte i världens bästa skick. Usch vad rädd jag var. Jag låg och stirrade ut i mörkret i flera timmar och hoppades på att vi inte skulle gå på grund eller förlisa. Men jag ville inte väcka Erk som sov så gott och inte skrämma upp barnen. Will låg och sov lugn som en filbunke och rörde sig nog inte på hela natten. Och jag låg vaken och skräckslagen i min säng och önskade att det skulle vara morgon så jag fick stiga upp. Boll vaknade och ville sova hos mig och inte kunde jag sova bättre av att ligga trångt och försöka verka lugn. Först bortåt fem när det lugnade ner sig somnade jag av ren utmattning men vaknade igen efter sex och då steg jag upp. Min åttaåriga systerdotter hade också varit rädd.
- Vi kommer att dö, hade hon sagt. Men på morgonen när hon vaknade så sa hon lättad:
- Vi dog ju inte heller.

Efter frukosten var det dags att kliva av båten och gå till bilarna. Jag var så trött och ville bara hem men så enkelt skulle det inte vara visade det sig. Både vår bil och mina föräldrars bil hade haft inbrott. Det enda som var borta från vår bil var ett billigt överfallslarm och som tur var hade de kommit in i bilen utan att skada den. Men mina föräldrars bil hade en sönderslagen bilruta och en GPS var stulen. Så det tog ju en stund att få ordning på sakerna. Och när vi kom hem ringde svärmor och sa att hon var på sjukhuset med svärfar igen. De var barnvakter åt Erks brorsbarn men var tvungna att lämna dem och hundarna var ensamma. Så jag åkte dit och fixade lunch åt dem och sen kom de med hit en stund.

Nu känner jag mig alldeles uppe i varv och samtidigt helt slut och magen har nog fått sig en lätt släng av magsår efter nattens hemska upplevelse. Men resan har i det stora hela varit bra. Kul att resa med mina föräldrar och min syster med familj. Mina ena systerdotter och jag hade en skojig stund vid middag i går och mycket roligt när vi badade i poolen. Och Will och min andra systerdotter dansade så det stod härliga till när vi var i nattklubben. Och så fick jag ett sånt där skojigt skrattanfall när Erk och jag stod på däck i blåsten och min tröja blåste upp och mitt hår blåste i ansiktet. Och så alla dessa roliga människor som finns. En kille stod och spelade lufttrummor med djup inlevelse precis bredvid orkestern, efter en stund gick han över till luftgitarr och spelade ett solo.

Så här mycket upplevelser och drama var det länge sedan jag hade. Och jag tror det räcker för ett tag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var drama det. Det finns verkligen inget värre än när man är så där rädd. Det är nog en av orsakerna till att jag drar mig för att sätta min fot på en färja (även om hela min barndom var ett enda flängande över Östersjön).
Och inbrott. :(
Men bra med dans! Och Riga vill jag nog besöka. Kul att de huttade och sedan gick tillbaka till jobbet. :D

Ang. mina lösenordsskyddade inlägg så är lösenordet "shameless" och tydligen fungerar funktionen inte alltid. Men plötsligt funkar det. :)

Välkommen hem. Försök vila nu.

Linda sa...

Gråter....snyft, snyft :D

RING MIG!!!!!

Anonym sa...

Kim - uj ja, hemskt att vara rädd... det är lite läskigt med båtar även om det är kul också.

Linda - nästa gång ska jag inte glömma, jag lovar :0)

Linda sa...

Öhh...skulle vi till Stockholm? Jag skulle kolla tider va? Ooops det har jag glömt. Jag kollar på en gång. Kolla din mejl snart, kram

Linda sa...

Nu har jag mejlat