onsdag, april 16, 2008

Turussa

Åker till Åbo i helgen. Intensivkurs i finska. Hur ska det gå? Det är för nybörjare och man får inte kunna för mycket, sa de. Så fick jag ett papper med en uppgift vi ska göra klart innan vi kommer dit. Och jag fattade inte mycket. Jag frågade min mamma som ju faktiskt kan prata finska även om hon börjar tappa en del. Hon fattade inte heller så mycket. Men det finns ju lexikon.

Jag har i alla fall lärt mig säga Minä en syö hiilihydratia (stavningen är jag lite osäker på). Minä en syö peruna, sokkeria, riisiä, leipä (fan ska det vara två a/ä på slutet eller inte? shit att man glömmer så snabbt). Nåja, stavningen spelar ju ingen roll när man pratar. Minä syön lihaa ja muna och grönsaker har jag glömt vad det heter.

Vi ska få gå på guidad rundvandring i Åbo och så ska vi gå på barrunda. Barerna som är bäst heter tydligen något i stil med apoteket, toan, skolan osv. Jag kan inte sånt. Jag har knappt varit på någon barrunda nån gång. Och inte dricker jag öl heller. Men jag får väl sitta där och klämma på ett glas vin. Om jag nu kan lära mig säga ett glas torrt vitt vin tack. Yhden, yksi (???) lasi (torrt?) valkoinen viiniä... öh. Kiitos!

Uj det är spännande och lite nervöst och jag kan knappt koncentrera mig på jobbet.

3 kommentarer:

Linda sa...

Fast snääääääälla lyckas fokusera på min lilla uppgift ikväll...pleeeease

Anonym sa...

Det kommer gå SÅ bra!
Jag hade faktiskt lite problem med att beställa öl i Helsingfors första gången jag var ute där. Tror jag körde med svenska den kvällen. :)

Vihanneksia!!

Anonym sa...

Linda - du fixar det, inga problem. Fast klart jag läser igenom det du skrivit och kommer med lite tjusiga synpunkter. Om det nu behövs.

Kim - säger du det så tror jag på dig. Och svenska kan ju faktiskt funka.